Dobrý den,
pracuji v bance a vyřizuji požadavky klientů. Tzn. celý den jsem u počítače. Nyni měnili nábytek, dostala jsem vyšší pracovni stul a k němu BAROVOU tvrdou nepolstrovanou židli bez opěradla. Může mě zaměstnavatel nutit trávit na ni standardní osmihodinovou pracovni dobu? Mohu se nějak bránit?
Nevyhovující sezení u počítače
Barová židle opravdu není židlí pro výkon pracovní činnosti. Doporučuji obrátit se na vašeho nadřízeného s požadavkem na výměnu židle za židli pracovní s nastavitelnou výškou sedáku a se zádovou opěrkou. Svůj požadavek můžete podepřít tím, že je porušeno ustanovení § 4 odst. 1 písm. b) zákona č. 309/2006 Sb. (musí odpovídat ergonomickým požadavkům) a především § 49 odst. 5 nařízení vlády č. 361/2007 Sb. ("Sedadlo musí být při sezení stabilní, musí umožňovat snadné seřízení výšky sedáku a sklon zádové opěrky a musí odpovídat podmínkám práce, zvláště pokud jde o jejich poréznost a omyvatelnost. Prostor pro dolní končetiny na pracovním místě musí umožňovat pohyb dolních končetin vpřed a do stran.").Laila píše:Dobrý den,
pracuji v bance a vyřizuji požadavky klientů. Tzn. celý den jsem u počítače. Nyni měnili nábytek, dostala jsem vyšší pracovni stul a k němu BAROVOU tvrdou nepolstrovanou židli bez opěradla. Může mě zaměstnavatel nutit trávit na ni standardní osmihodinovou pracovni dobu? Mohu se nějak bránit?
Zaměstnavatel se asi chytil ustanovení odst. 4 uvedeného paragrafu: "Pracovní místo, na němž je zvýšena pracovní rovina, se vybavuje pracovním sedadlem s výškou sedáku odpovídající výšce pracovní roviny nad podlahou a zrakové náročnosti při práci. Musí být vybaveno opěrou pro dolní končetiny". To však neznamená, že lze vybavit parovou stoličkou. Zároveň musí být splněn výše uvedený požadavek v odstavci 5. V praxi to znamená, že pracoviště musí být vybaveno kancelářskou židlí, která umožňuje práci u vyššího stolu.