Nárok na náhradu za pracovní úraz

Dotazy zaměstnanců na odškodňování pracovních úrazů a jejich řešení v kontextu bezpečnosti práce.
Zdenek

Příspěvek od Zdenek »

Dobrý den,

stal se mi pracovní úraz, při opravě zemědělského stroje jsem částečně přišel o vidění na pravé oko. Jedná se o trvalé poškození zrakového nervu. Zajímalo by mě, jaký mám nárok na náhradu od zaměstnavatele.

Děkuji
admin
Member

Příspěvek od admin »

Máte nárok na bolestné, náhradu za snížení společenského uplatnění a dorovnání mzdy do průměru. Všechno vyřizování je v kompetenci zaměstnavatele. Z vaší strany je nutné pouze bodové ohodnocení od lékaře.
martina

Příspěvek od martina »

A když to nechce bezpčnostní technik uznat jako pracovní uraz tak mam co udělat?Prosím poradte?
Tomáš Neugebauer

Příspěvek od Tomáš Neugebauer »

martina píše:A když to nechce bezpčnostní technik uznat jako pracovní uraz tak mam co udělat?Prosím poradte?
V prvé řadě bezpečnostní technik nemá pravomoc rozhodnou o vzniklém úrazu, zda se jedná o pracovní či nikoliv. To je v pravomoci zaměstnavatele, tedy vašeho přímého nadřízeného. Tomu je vaší povinností vzniklý úraz nahlásit. Jeho povinností je prošetřit jej a stanovit, zda se jedná o úraz pracovní či nikoliv. Pokud rozhodne, že se jedná o úraz pracovní, v případě, že si vyžádal pracovní neschopnost delší než tři dny nebo smrt, musí sepsat záznam o úrazu, případně tím někoho pověřit.

V případě, že se jedná o pracovní úraz, vzniká vám nárok na nahrady vzniklých škod. Výjimku tvoří případy, kdy se zaměstnavatel zprostí zcela odpovědnosti. Pokud se zprostí z části, náhrada škod se přiměřeně krátí.

V případě, že se domníváte, že v souladu se zákoníkem práce došlo k pracovnímu úrazu a máte nárok na náhrady vám vzniklých škod a zaměstnavatel je opačného názoru, je nezbytné se obrátit na soud.

Základním právním předpisem pro tuto oblast je zákoník práce (§ 105, 106, 365 až 393).
trojanova miroslava

Příspěvek od trojanova miroslava »

Dobry den,chtela bych se zeptat.v praci jsem si privrela ruku do dveri,byla jsem u lekare a marodila jsem 3 tydny.Zaplatila jsem u lekare 235eur.Marodni mi nebylo proplacene,ani to co jsem nechala u lekare.Chci se zeptat jestli mam narok na marodni.dekuji Trojanova
Tomáš Neugebauer

trojanova miroslava píše:Dobry den,chtela bych se zeptat.v praci jsem si privrela ruku do dveri,byla jsem u lekare a marodila jsem 3 tydny.Zaplatila jsem u lekare 235eur.Marodni mi nebylo proplacene,ani to co jsem nechala u lekare.Chci se zeptat jestli mam narok na marodni.dekuji Trojanova
Z vašeho dotazu není zřejmé, zda jste úraz nahlásila zaměstnavateli a zda ten jej uznal za úraz pracovní. Dále není zdůvodněno, proč jste u lékaře zaplatila 235 Euro. Též doplňte, co myslíte pojmem marodní. Bez těchto informací nelze na váš dotaz odpovědět.
Jiřina Jakubů

Příspěvek od Jiřina Jakubů »

Dobrý den,
potřebovala bych vědět, pokud jsem zaměstnavateli nahlásila pracovní úraz s tím, že doba léčení je delší jak jeden týden, jaký mám nárok na nemocenskou ? Můj plat se skládá ze základu + osobního ohodnocení a tak by mě zajímalo, z čeho mi bude vypočítána nemocenská za pracovní úraz ? Je to průměrem z čisté mzdy za předchozí měsíce nebo ze základu hrubé mzdy - s osobním ohodnocením nebo bez ? Děkuji. P.Jakubů
Tomáš Neugebauer

Jiřina Jakubů píše:Dobrý den,
potřebovala bych vědět, pokud jsem zaměstnavateli nahlásila pracovní úraz s tím, že doba léčení je delší jak jeden týden, jaký mám nárok na nemocenskou ? Můj plat se skládá ze základu + osobního ohodnocení a tak by mě zajímalo, z čeho mi bude vypočítána nemocenská za pracovní úraz ? Je to průměrem z čisté mzdy za předchozí měsíce nebo ze základu hrubé mzdy - s osobním ohodnocením nebo bez ? Děkuji. P.Jakubů
Nárok na "nemocenskou" v případě utrpění pracovního úrazu máte stejnou, jako v případě nemoci nebo mimopracovního úrazu, tzn. první tři dny nic, 4. až 14. den náhradu mzdy ve výši 60 % průměrného výdělku od zaměstnavatele atd. Avšak v případě, že zaměstnavatel v souladu se zákoníkem práce váš úraz uznal za úraz pracovní a nemůže se zcela zprostit odpovědnosti za něj, je povinen vám poskytnout náhrady škod, které vám v důsledku pracovního úrazu vznikly - ztráta na výdělku (rozdíl mezi vašim průměrným výdělkem a poskytnutou náhradou mzdy, resp. i nemocenskou, pokud budete marodit déle než 14 dní), bolestné, případně snížení společenského uplatnění (stanoví ošetřující lékař), účelně vynaložené náklady spojené s léčením (například doplatky léků včetně 30 Kč) a věcná škoda (například zničený soukromý oděv nebo hodinky).
Vojta

Příspěvek od Vojta »

Dobrý den, mám dotaz ohledně šetření pracovního úrazu. Zaměstnankyně se po cca 4 dnech bez předchozího ohlášení údajného úrazu na pracovišti odebrala k lékaři, který jí na neschopenku zaškrtl, že se nejedná o praacovní úraz. Přesto po vyjádření nadřízeného i bezp.technika po prošetření úrazu nárokuje pracovní úraz. Je to v pořádku ? Má zaměstnavetel právo tento "údajný pracovní úraz" uznat ?
Děkuji za odppověď
Tomáš Neugebauer

Vojta píše:Dobrý den, mám dotaz ohledně šetření pracovního úrazu. Zaměstnankyně se po cca 4 dnech bez předchozího ohlášení údajného úrazu na pracovišti odebrala k lékaři, který jí na neschopenku zaškrtl, že se nejedná o praacovní úraz. Přesto po vyjádření nadřízeného i bezp.technika po prošetření úrazu nárokuje pracovní úraz. Je to v pořádku ? Má zaměstnavetel právo tento "údajný pracovní úraz" uznat ?
Děkuji za odppověď
O tom, zda se jedná nebo nejedná (jsou nebo nejsou naplněny požadavky zákoníku práce) o pracovní úraz rozhoduje zaměstnavatel, nikoliv lékař. Pro uznaní úrazu pracovním úrazem není rozhodující co zaškrtl lékař na "neschopence". Rozhodující je zda byla naplněna definice pro uznání pracovního úrazu ve smyslu zákoníku práce - viz ZP § 380.

Lékař však může poskytnout informaci o tom, že podle stavu zranění nelze předpokládat, že k úrazu nedošlo v přímé souvislosti s výkonem pracovní činnosti (např. stav zranění odpovídá vzniku zranění v sobotu a zaměstnankyně tvrdí, že k němu došlo až v pondělí v zaměstnání).
Dusan

Příspěvek od Dusan »

Dobrý den,mám dotaz ohledně pracovního úrazu.potřeboval bych vědět, na jaké finanční ohodnocení mám nárok od zaměstnavatele po skončení PN. děkuji za odpověd
Šárka

Příspěvek od Šárka »

Dobrý den, v 12.01.09 se mi stal pracovní úraz.Vše jsem nahlásila a vše bylo sepsáno. V pracovní neschopnosti jsem byla do 08.02.09. Zaměstnavateli jsem odevzdala i posudek o bolestném.Dosud mi nebylo vyplaceno nic jen pouhá neschopnost.Jak dlouho má pojišťovna na vyřízení a dorovnání zbylých peněz?
Ester

Příspěvek od Ester »

Dobry den,jsem na rodicovske dovolene a muj manzel zamestnan u sveho zamestnavatele asi 7let,nyni se mu stal pracovni uraz,podnik mu ho uznal a nechal podepsat,v tom neni problem.Ale muj prijem nestaci ani na pokryti zakladnich plateb,inkaso apod.Nyni mel manzel od podniku vyplatu 3tis korun,ktere posle sve dceri z prvniho manzelstvi a my jsme bez penez.Socialka doplati v nejakem terminu klasickou nemocenskou..od 15.dne
...jelikoz mel manzel uraz S kloubu a prakticky ochrnul,nemohl se hybat,chodit,ani sam na toaletu....byl propusten po 7tydnech z nemocnice.Lekari mu rekli,at nepocita,ze by sel do prace do Noveho roku,to jsou jeste 2,5mesice.
Muj dotaz zni...je mozne se domluvit se zamestnavatelem,aby castecne proplacel mesicne pracovni uraz do vyse prumeru platu,nebo jakym moznym zpusobem na to?Mam male miminko,dcerku na stredni skole,je rijen...a nemame ani na plinky.
Nebo mam jit zpatky do prace,ale manzel sotva leze o malou se mi nepostara,napadla mne i pujcka,ale to je z blata do louze.Poradte prosim,dekuji
Tomáš Neugebauer

Ester píše:Dobry den,jsem na rodicovske dovolene a muj manzel zamestnan u sveho zamestnavatele asi 7let,nyni se mu stal pracovni uraz,podnik mu ho uznal a nechal podepsat,v tom neni problem.Ale muj prijem nestaci ani na pokryti zakladnich plateb,inkaso apod.Nyni mel manzel od podniku vyplatu 3tis korun,ktere posle sve dceri z prvniho manzelstvi a my jsme bez penez.Socialka doplati v nejakem terminu klasickou nemocenskou..od 15.dne
...jelikoz mel manzel uraz S kloubu a prakticky ochrnul,nemohl se hybat,chodit,ani sam na toaletu....byl propusten po 7tydnech z nemocnice.Lekari mu rekli,at nepocita,ze by sel do prace do Noveho roku,to jsou jeste 2,5mesice.
Muj dotaz zni...je mozne se domluvit se zamestnavatelem,aby castecne proplacel mesicne pracovni uraz do vyse prumeru platu,nebo jakym moznym zpusobem na to?Mam male miminko,dcerku na stredni skole,je rijen...a nemame ani na plinky.
Nebo mam jit zpatky do prace,ale manzel sotva leze o malou se mi nepostara,napadla mne i pujcka,ale to je z blata do louze.Poradte prosim,dekuji
Chápu vaši situaci, avšak půjčkou bych ji nedoporučoval řešit.
Dříve zákoník práce stanovoval, že zaměstnavatel je povinen náhradu ztráty na výdělku hradit pravidelně každý měsíc. Dnes je to trochu jiné.
V § 382 odst. 2 zákoníku práce je uvedeno: "Náhradu za ztrátu na výdělku a náhradu nákladů na výživu pozůstalých vyplácí zaměstnavatel pravidelně jednou měsíčně, pokud nebyl dohodnut jiný způsob výplaty". Znamená to tedy, že pokud se váš manžel nedohodl se zaměstnavatelem jinak, je mu ten povinen vyplácet náhrady za ztrátu na výdělku každý měsíc. Problém však činí to, že dnes již nemocenské dávky nevyplácí zaměstnavatel, ale Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Tedy zaměstnavatel nezná přesnou výši nemocenské a nemůže přesně stanovit náhradu ztráty na výdělku.
Tato situace má dvě možná řešení. První - váš manžel si na příslušné pobočce ČSSZ vyžádá potvrzení o dosavadní vyplacené výši nemocenských dávek (po ukončení dočasné pracovní neschopnosti jej bude potřebovat určitě), a to předá zaměstnavateli, který na jeho základě vypočte a vyplatí dosavadní náhradu ušlého výdělku. Druhé, je mnohem jednodušší. Otázkou je, zda na něj přistoupí zaměstnavatel. Jedná se o ozavření dohody o pravidelném měsíčním vyplácení záloh. Doporučuji ji ve výši 20 % průměrného měsíčního výdělku (to by mělo být oboustraně přijatelné vzhledem k výši nemocenských dávek).
tessina

Příspěvek od tessina »

Dobrý den,na co vše mám nárok když po pracovním úrazu nemohu dál vykonávat své zaměstnání a přeřadí mě na méně placenou práci nebo mě na základě pracovního úrazu dají do plného invalidního důchodu,za odpověď děkuji.
Tomáš Neugebauer

tessina píše:Dobrý den,na co vše mám nárok když po pracovním úrazu nemohu dál vykonávat své zaměstnání a přeřadí mě na méně placenou práci nebo mě na základě pracovního úrazu dají do plného invalidního důchodu,za odpověď děkuji.
Pokud se váš zaměstnavatel v souladu se zákoníkem práce § 367 odst. 1 nezprostí své odpovědnosti zcela, máte nárok na náhradu škod, které vám vznikly v důsledku pracovního úrazu v rozsahu: ztráty na výdělku, bolesti a ztíženého společenského uplatnění, účelně vynaložených nákladů spojených s léčením a věcné škody. V rámci náhrady ztráty na výdělku se poskytuje náhrada za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti a náhrada na výdělku po skončení pracovní neschopnosti. V rámci náhrady na výdělku po skončení pracovní neschopnosti jsou uhrazovány škody, které vám vzniknou v důsledku přeřazení na méně placenou práci či do invalidního důchodu. Pokud se váš zaměstnavatel v souladu se zákoníkem práce § 367 odst. 2 zprostí své odpovědnosti částečně, poměrově se krátí výše všech poskytovaných náhrad.
Penaz

Příspěvek od Penaz »

Dobry den.Prosim o vasi radu pomoc.V roce 1982 jse mi stal pracovni uraz na zaklade ktereho mam invalidni duchod a nemohu vykonavat svoji profesi v plnem nasazeni.Dostal jsem tenkrat nejake to spol.uplatneni bolestne a trvale nasledky i kdyz to byla zanedbatelna castka ale tenkrat to tak nejak asi bylo.Dozvedel jsem se ze bych mnel mit narok na dorovnavani mzdy jelikoz nemohu svoji profesi na zaklade urazu vykonavat na plno.Prosim o radu zdali mam zakony narok na dorovnavani a co bych mne pro to udelat.Poradte mi prosim dekuji.
vcrhova
New member

Příspěvek od vcrhova »

Dobrý den,
moji matce byla uznána nemoc z povolání.
Zaměstnavatel ji přeřadil na jinou práci, kde pracuje na kratší úvazek (4h). Původní činil 5,75h.
Pojišťovna přiznala matce náhradu za ztrátu na výdělku při převedení na jinou práci.
Odmítá ale vyplatit rozdíl připadající na rozdíl úvazků (tj. 1,75h) z důvodu, že zaměstnavatel jí sdělil, že práce, na kterou matku přeřadil, se na delší dobu než 4 hodiny nevykonává, což je pravda.
Můžete mi, prosím, sdělit, zda má pojišťovna pravdu? Osobně mi to přijde nelogické, neboť mamka si nemoc z povolání nezavinila.
Děkuji za Vaši odpověď a zůstávám s pozdravem
Alena Ďurišová

Příspěvek od Alena Ďurišová »

Dobrý den, prosím o radu. V roce 2009 jsem utrpěla pracovní úraz kolene pravé nohy. Bolestné i úhrada ušlé mzdy mi byla uhrazena. Bolest v noze se však stupňovala a já na základě doporučení odborného lékaře jsem se v listopadu letošního roku podrobila opět operaci kolene pravé nohy, dosud jsem v pracovní neschopnosti. Mám nárok na bolestné i ušlou mzdu? Organizace, u které pracuji a pracovala i v době úrazu, k 31.1.2012 zaniká, mění se zřizovatel a já i nadále budu pracovat u stejné organizaci, ale s jiným zřizovatelem. Jak mám postupovat?
Děkuji za odpověď.
Tomáš Neugebauer

Alena Ďurišová píše:Dobrý den, prosím o radu. V roce 2009 jsem utrpěla pracovní úraz kolene pravé nohy. Bolestné i úhrada ušlé mzdy mi byla uhrazena. Bolest v noze se však stupňovala a já na základě doporučení odborného lékaře jsem se v listopadu letošního roku podrobila opět operaci kolene pravé nohy, dosud jsem v pracovní neschopnosti. Mám nárok na bolestné i ušlou mzdu? Organizace, u které pracuji a pracovala i v době úrazu, k 31.1.2012 zaniká, mění se zřizovatel a já i nadále budu pracovat u stejné organizaci, ale s jiným zřizovatelem. Jak mám postupovat?
Děkuji za odpověď.
Na náhradu škod vzniklých v důsledku operace a následné dočasné pracovní neschopnosti máte nárok - viz § 370 odst. 2 zákoníku práce. Důležité je vyžádat si od lékaře vyjádření, že prodělaná operace byla nutná v důsledku zranění, které vám vznikly při pracovním úrazu v roce 2009.

Doporučuji vám co nejdříve svého zaměstnavatele o této skutečnosti informovat a požadovat, aby, v souladu s ustanovením § 382 odst. 2 zákoníku práce, vám náhradu za ztrátu na výdělku vyplácel pravidelně jednou měsíčně. Tím vám bude vyplácena co nejdříve, ještě před organizačními změnami. Tím bude pak pro vás snažší požadovat dorovánání všech náhrad škod po organizačním změnách u vašeho zaměstnavatele (předpokládám, že váš pracovní poměr bude trvat i po těchto změnách, tzn., že nemáte pracovní poměr na dobu určitou nebo jste nedostala výpověď před vznikem dočasné pracovní neschopnosti).
Ladislav

Příspěvek od Ladislav »

Dobrý den,
Mám pracovní úraz. Nedostatečně jsem zabrzdil Destu,ta mě přejela nohu. Léčení bude asi 6 měsíců.Chybu jsem nezpochybnil.Do jaké výše mě může zaměstnavatel krátit náhradu na ušlé mzdě? Může mě krátit i výši bolestného tzv.body, které mě napíše lékař za tento úraz?
Děkuji, Láďa.
Tomáš Neugebauer

Ladislav píše:Dobrý den,
Mám pracovní úraz. Nedostatečně jsem zabrzdil Destu,ta mě přejela nohu. Léčení bude asi 6 měsíců.Chybu jsem nezpochybnil.Do jaké výše mě může zaměstnavatel krátit náhradu na ušlé mzdě? Může mě krátit i výši bolestného tzv.body, které mě napíše lékař za tento úraz?
Děkuji, Láďa.
Výše krácení náhrad škody a nemajetkové újmy, které vznikly v důsledku prodělaného pracovního úrazu by měla vycházet z šetření vzniku pracovního úrazu a měla by odpovídat míře zavinění zaměstnancem. Krácení se vztahuje na všechny hrazené škody a nemajetkové újmy, tedy i na náhradu bolestného.

Bližší informace k náhradám škody a nemajetkové újmy můžete nalézt na adrese: http://bozppo-neu.cz/?page_id=649
Odpovědět

Zpět na „Dotazy zaměstnanců k úrazům...úrazy a BOZP“