časové limity pro doplacení mzdy po prac.úrazu

Dotazy zaměstnanců na odškodňování pracovních úrazů a jejich řešení v kontextu bezpečnosti práce.
Libork
New member

Příspěvek od Libork »

Dobrý den,
má zaměstnavatel "časový limit" pro doplacení (dorovnání) mzdy?
Děkuji za odpověď.

Libor
Tomáš Neugebauer

Příspěvek od Tomáš Neugebauer »

Libork píše:Dobrý den,
Děkuji za odpověď.

Libor
Předpokládám, že máte na mysli poskytnutí náhrady mzdy v případě vzniku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání.

Odpověď na vaši otázku dává § 382 zákoníku práce. Pokud se zaměstnavatel v souladu s § 367 odst. 1 zákoníku práce zcela nezprostí své odpovědnosti za vzniklý pracovní úraz, je povinen náhradu za ztrátu na výdělku vyplácet pravidelně jednou měsíčně, pokud s vámi nedohodl jiný způsob výplaty. Pokud dočasná pracovní neschopnost trvala déle než 14 dní, musíte mu však dodat podklady pro výpočet výše náhrady ztráty na výdělku, tzn. potvrzení od České správy sociálního zabezpečení o výši nemocenských dávek, které vám byly vyplaceny (zaměstnavatel nemá právo si ji vyžádat). Bez tohoto podkladu není zaměstnavatel schopen vypočítat výši náhrad a nemůže vám ji tedy vyplatit.
Karel

Příspěvek od Karel »

Tomáš Neugebauer píše:
Děkuji za odpověď.

Libor
Předpokládám, že máte na mysli poskytnutí náhrady mzdy v případě vzniku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání.

Odpověď na vaši otázku dává § 382 zákoníku práce. Pokud se zaměstnavatel v souladu s § 367 odst. 1 zákoníku práce zcela nezprostí své odpovědnosti za vzniklý pracovní úraz, je povinen náhradu za ztrátu na výdělku vyplácet pravidelně jednou měsíčně, pokud s vámi nedohodl jiný způsob výplaty. Pokud dočasná pracovní neschopnost trvala déle než 14 dní, musíte mu však dodat podklady pro výpočet výše náhrady ztráty na výdělku, tzn. potvrzení od České správy sociálního zabezpečení o výši nemocenských dávek, které vám byly vyplaceny (zaměstnavatel nemá právo si ji vyžádat). Bez tohoto podkladu není zaměstnavatel schopen vypočítat výši náhrad a nemůže vám ji tedy vyplatit.
Karel

Příspěvek od Karel »

Tomáš Neugebauer píše:
Děkuji za odpověď.

Libor

eva ludvíková

Příspěvek od eva ludvíková »

prosím mám dotaz,jak mi bude doplacena mzda za pracovní úraz.Pani mi říkala,že mám nárok na 100% platu a vyplácí mi jen část.Mam o 5000kč méně.Marodím od 7.12.2012 už mně platí čssz

děkuji Ludvíková
Odpovědět

Zpět na „Dotazy zaměstnanců k úrazům...úrazy a BOZP“