výplata bolestného při pracovním úrazu
Dobrý den,dne 20,9,se mi stal pracovní úraz.Marodila jsem do 25,11,.Pracuji jako operátorka a zachytila se mi levá ruka do závitovačky.Zaměstnavatelem mi byl uznán pracovní úraz se spoluúčasti a k náhradě mzdy po dobu marodění mi bylo přiznáno 45%.Po ukončení neschopnosti mi přišel vyrozumívací dopis od pojišťovny na bolestné s 31 body.Pojistné platí podnik.Můžete mi,prosím,poradit jakým způsobem mi bolestné má být vyplaceno,zda mi musí podnik vyplatit celou částku vypočítanou pojišťovnou,nebo pouze 45%,zda se tato částka bude zdaňovat a do jaké lhůty je zaměstnavatel povinný mi bolestné proplatit.A jakou formou,zda ve výplatě,nebo zvlášť?Děkuji,za odpověd
Z vámi poskytnutých informací vyplývá, že váš podíl na vzniku vašeho pracovního úrazu byl stanoven na 55 %. Z tohoto důvodu veškeré náhrady škod vzniklých z důvodu tohoto pracovního úrazu musí být kráceny o 55 %. Tedy o tuto výši musí být kráceno i bolestné (31 x 120 = 3 720; 37,2 x 45 = 1 674 = výše vašeho bolestného). Vyplacená náhrada bolestného se nezdaňuje.Svaťa píše:Dobrý den,dne 20,9,se mi stal pracovní úraz.Marodila jsem do 25,11,.Pracuji jako operátorka a zachytila se mi levá ruka do závitovačky.Zaměstnavatelem mi byl uznán pracovní úraz se spoluúčasti a k náhradě mzdy po dobu marodění mi bylo přiznáno 45%.Po ukončení neschopnosti mi přišel vyrozumívací dopis od pojišťovny na bolestné s 31 body.Pojistné platí podnik.Můžete mi,prosím,poradit jakým způsobem mi bolestné má být vyplaceno,zda mi musí podnik vyplatit celou částku vypočítanou pojišťovnou,nebo pouze 45%,zda se tato částka bude zdaňovat a do jaké lhůty je zaměstnavatel povinný mi bolestné proplatit.A jakou formou,zda ve výplatě,nebo zvlášť?Děkuji,za odpověd
Potud je to zcela jasné. Dále však váš popis je trochu zmatečný. Výše bolesného nestanovuje pojišťovna, ale ošetřující lékař. Tedy těch 31 bodů vám musel vystavit ošetřující lékař a vyplnění tiskopis jste musela předat svému zaměstnavateli. Kdo vám vyplatí náhradu za bolestné není zcela jednoznačné, může to být váš zaměstnavatel nebo jeho pojišťovna. Nejlépe je zeptat se zaměstnavatele. Orientovat se též můžete podle toho, kdo vám vyplatil náhradu ztráty na výdělku. Je dosti pravděpodobné, že i ten vám uhradí bolestné.
Dobry den.V roce 2009 jsem měla prac.uraz zlomenina předlokti.Vyplatili mi bolestne a doplatek do pruměrne mzdy.Pro neustale bolesti a omezeni hybnosti všemi směry o cca 1/2 mi lekař v roce 2011 zjistil trvale nasledky.Mezi tim mě v praci přeřadili na jinou praci s nižšim platem na astma.Přišla jsem o veškere nočni i sobotni a nedělni připlatky.Děla mi to ztratu na platu 4000-5000tisic.Prosim když mi lekař zjistil trvale nasledky po prac.uraze mam narok na doplatek mzdy za dobu kdy se mi prac.uraz stal? Děkuji za odpověd.Daša
Dobry den.V roce 2009 jsem měla prac.uraz zlomenina předlokti.Vyplatili mi bolestne a doplatek do pruměrne mzdy.Pro neustale bolesti a omezeni hybnosti všemi směry o cca 1/2 mi lekař v roce 2011 zjistil trvale nasledky.Mezi tim mě v praci přeřadili na jinou praci s nižšim platem na astma.Přišla jsem o veškere nočni i sobotni a nedělni připlatky.Děla mi to ztratu na platu 4000-5000tisic.Prosim když mi lekař zjistil trvale nasledky po prac.uraze mam narok na doplatek mzdy za dobu kdy se mi prac.uraz stal? Děkuji za odpověd.Daša
Naposledy upravil(a) Brissa dne čtv čer 07, 2012 11:39 pm, celkem upraveno 1 x.